Johanna Nilsson
1 av 2
Johanna Nilsson Foto Anna-Lena Ahlström
Ulla Skoog
2 av 2
Ulla Skoog Foto Kerstin Wixe SR
Novellpriset 2015

Johanna Nilsson får Sveriges Radios Novellpris 2015

Sveriges Radios Novellpris 2015 går till författaren Johanna Nilsson för novellen 84 kilo nåd i uppläsning av Ulla Skoog.

- Det känns extra roligt att så många har lyssnat på just min berättelse och tyckt den var värd att vinna säger vinnaren Johanna Nilsson.

Radionovellen 84 kilo nåd utspelar sig en julafton. Beata som är 49 år och just haft en vallning får en oväntad julklapp av sin blivande ex-man. Julklappen heter Mikael och han är gigolo. En dråplig radionovell om relationer, förväntningar och svek.

- När jag skrev 84 kilo nåd tänkte jag mycket på trasslig kärlek och hur fel det kan bli med kedjan av kärlek som går åt fel håll. Jag har lite svart humor som jag ville få fram och jag ville att det både skulle finna sorg i berättelsen men också att man mitt i sorgen skulle kunna skratta till. Ulla Skoogs lite torra och just svarta humor gjorde att jag själv skrattade till flera gånger när jag hörde uppläsningen och det är ju ett bra tecken, jag borde ju inte bli överraskad av min egen text.

Johanna Nilsson är född 1973 och debuterade 1996 med romanen "Hon går genom tavlan, ut ur bilden". 2015 kom hennes senaste roman ut, "Det grönare djupet", en fristående uppföljare till Karin Boyes Kallocain. Hon mottog priset på 25 000 kronor under Bokmässan i Göteborg.

Om Sveriges Radios novellpris För fjortonde året har lyssnarna fått chansen att rösta fram den bästa radionovellen som sänts under det gångna året. En jury som består av kulturmedarbetare på Sveriges Radio har valt ut fem noveller, samtliga specialskrivna för P1 sända under säsongen 2014-2015. Under årens lopp har författare som Stina Stoor, Bob Hansson och Arkan Asaad vunnit priset.

Vinnare av resan till Göteborg och bokpriser

Resan till Göteborg:
Karl-Martin Gidlund, Gävle

Bokpriser:
Gunilla Jönsson, Västra Frölunda
Leif Lantz, Sollentuna
Margareta Pontén, Glanshammar
Babak Bakhshi, Ontario, Canada
Ragnhild Lundberg Burvall, Mariefred
Eero Ratilainen-Malmgren, Malmö
Britt Snogerup, Lund
Kari Uimi, Lyckeby
Gunilla Rother Ljung, Örsundsbro
Magdalena Odemark, Danderyd
Margareta Gränse, Rättvik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".