Författaren Alaa al-Aswany. Foto Cato Lein
1 av 2
Författaren Alaa al-Aswany. Foto Cato Lein
Skådespelaren Isa Aouifia. Foto: Thomas Lunderquist SR
2 av 2
Skådespelaren Isa Aouifia. Foto: Thomas Lunderquist SR
I en önskerrepris enbart på webben sänder vi Yacoubians hus av Alaa al-Aswany. Lyssna och ladda ner mellan 27 juni och 27 juli 2016.

عمارة يعقوبيان Yacoubians hus - arabvärldens mest lästa roman av Alaa al-Aswany i uppläsning av Isa Aouifia

I Yacoubians hus i centrala Kairo samsas nyrika med den före detta överklassen från Egypten före revolutionen 1952. I plåtskjul uppe på taket har de fattiga inrättat ett eget samhälle, och nere i källaren träffas män och flirtar med varandra i baren Chez Nous. Alaa al-Aswanys roman myllrar av livsöden och äventyr som utvecklas och trasslas in i och ibland ut ur varandra.

I Egypten rörde Yacoubians hus upp många känslor på grund av sin politiska, religiösa och inte minst sexuella frispråkighet..
Romanen gavs ut 2002 och är en satirisk skildring av Egypten och dess moderna historia genom husets invånare från landets olika samhällsskikt. Författaren Alaa Al-Aswany blev snabbt en av arabvärldens mest lästa författare och romanen förvandlades inom några år till såväl tv-serie som biofilm.

Alaa al-Aswany är utbildad tandläkare och drev sin första praktik i Yacoubians hus i Kairo där han fortfarande bor och arbetar som tandläkare vid sidan av sitt författarskap.
Han har gett ut fem romaner varav Yacoubians hus och Chicago översatts till svenska. Han brukar beskrivas som en modig dissident som inte är rädd för att uttrycka sin kritik mot såväl maktens företrädare som mot Egyptens islamska fundamentalister. När Mubarakregimen störtades var Alaa al-Aswany en av många som deltog i de stora demonstrationerna på Tahirtorget i Kairo.

Isa Aouifia är född i Libanon 1974. Han kom till Sverige som femtonåring, har gått Teaterhögskolan i Stockholm och är numera delvis bosatt i Milano i Italien.

Musiken i följetongen:

Aube rouge à Grozny och The Mozdok's Train med
Anouar Brahem Trio på skivan Astrakan Café från 1999,
Sadir med Anouar Brahem och Souga med Lassad Hosni på
skivan Barzakh från 1991
La foule, La vie en rose och Non, je ne regrette rien med Edith Piaf.

Producent: Thomas Lunderquist.

Yacoubians hus

Förlfattare: Alaa-al-Aswany
Översättare: Tetz Rooke
Uppläsare: Isa Aouifia
Förlag: Albert Bonniers förlag 2008
Producent: Thomas Lunderquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".