Tillgänglig mellan 22 augusti och 26 september

Birgitta Ulfsson läser Kalevala

Vi har alla hört talas om Kalevala, men hur många har läst? Nu läser skådespelerskan Birgitta Ulfsson åt oss. I fem program får vi  ta del av hennes urval och uppläsning av det finska nationaleposet Kalevala - från den allra senaste översättningen av Lars Huldén och hans son Mats. Här bjuds på stor dramatik i kampen mellan det mörka Pohjola och det ljusa Kalevala.

Versformen i Kalevala kallas ”kalevalameter” eller ”finsk runometer”. Texterna är muntliga berättelser på vers, som på 1800-talet upptecknades och sammanställdes till en helhet av Elias Lönnrot.

Några få verser skrev han själv, men framförallt skapade han Kalevalas gestalter och de dramatiska händelseförloppen utifrån de berättelser som fanns långt före 1800-talet och som hade förts vidare från generation till generation.

I Finland är Kalevala fortfarande mycket populär läsning. Skådespelerskan Birgitta Ulfsson har valt bland de 50 sångerna i den allra senaste översättningen till svenska av Lars och Mats Huldén.

Kalevala i urval av Birgitta Ulfsson

Uppläsare: Birgitta Ulfsson
Förlag: Atlantis förlag
Översättning: Lars och Mats Huldén
Musik: Maria Kalaniemi från skivan Bellow poetry
Producent Inga Rexed och Kerstin Wixe

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista