Tillgänglig mellan 7/12 och 12/2 2017

Memoarer. Första delen av Bob Dylan, 2016 års Nobelpristagare i litteratur

Hur gick det egentligen till när Bob Dylan blev Bob Dylan?
Memoarer. Första delen (Chronicles, Volume 1) kom ut 2004 och är inte en regelrätt biografi med ett linjärt händelseförlopp, utan en ömsint berättelse som i långa stycken skildrar en ung mans bildningstörst och skaparvåndor.

Här finns Radioföljetongens låtlista som PDF och här finns den som en låtlista på Spotify.

Bob Dylans Memoarer lär vara nedknackad på en gammal skrivmaskin under tre års tid och texten är lika oförutsägbar som Bob Dylans poesi. I boken finns många nycklar till gåtan och legenden Bob Dylan, men det är ingen bekännelsebok som fokuserar på detaljer från hans privata liv. Han uppvisar i texten samma integritet som han haft under hela sin artistkarriär och väljer noga vad han vill berätta.

Vi får följa den unga och helt okända Bob Dylan under tidigt 60-tal i New York. I tillbakablickar gläntar han ibland på dörren till familj, uppväxt och privatliv men stänger den lika snabbt igen.

Vi får höra mycket om amerikanskt musikliv i allmänhet och folkmusik i synnerhet. Vi tar del av de plågsamma åren då alla krävde att Bob Dylan skulle ”leda” alla möjliga proteströrelser eller ta kommandot över den amerikanska musikscenen. Och vi genomlider hans kreativitetskriser då han inte längre känner att han kan relatera till något han tidigare skrivit och funderar på att helt lägga av.

Chronicles, Volume 1 fick ett översvallande mottagande när den gavs ut och många hoppas på en fortsättning.

Radioföljetongen försöker alltid bjuda på årets Nobelpristagare i litteratur och den här gången är det Ludvig Josephson, mångårig producent på Sveriges Radio, som gör uppläsningen. Vi känner igen hans röst från otaliga radioteaterproduktioner och också från den uppmärksammade Creepy-podden.

Ludvig Josephson är själv musiker och har i många år följt Bob Dylan. Han kommer i slutet av varje poddavsnitt att ge oss en personlig kommentar till vad vi nyss hört.

Memoarer, Första delen.

Författare: Bob Dylan
Översättare: Mats Gellerfelt
Uppläsare: Ludvig Josephson
Förlag: Norstedts (Prisma 2004)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista