Tillgänglig för lyssning och nedladdning mellan 17 mars - 16 april 2017

Bokcirkelrepris: Min fantastiska väninna av Elena Ferrante

Det är efterkrigstid och våldet är ständigt närvarande i kvarteret. Grannen Alfredo grips på sensommaren för mordet på Don Achille, en man med kopplingar till maffian. Och Lila bryter armen efter ett gräl med sin pappa, skomakaren.

När det är dags att söka till realskolan får Lila, som alltid varit bäst i klassen, inte fortsätta för sin far. Ett beslut som kommer få stora konsekvenser för vännernas framtid.

Boken tar sin början när de båda kvinnorna hunnit bli sextiosex år och Lila försvunnit spårlöst.

Min fantastiska väninna är den första delen i Elena Ferrantes storslagna romanserie Neapelkvartetten om Lila och Elena. Elena Ferrante som skriver under pseudonym har lyckats hålla sin identitet hemlig trots att böckerna blivit en enorm succé världen över. Under hösten 2016 påstods hennes identitet vara avslöjad då den italienske journalisten Claudio Gatti menade att alla spår ledde till översättaren Anita Raja. Varken förlaget eller författaren har kommenterat Gattis påstående om att Raja skulle vara Ferrante vilket inte hindrade att uppgiften snabbt blev en världsnyhet.

Gunilla Nyroos är en mycket folkkär skådespelare som vi kunnat se på flera av landets större scener och i otaliga filmer och TV-serier. Hon har genom åren belönats med otaliga priser. Som uppläsare för Radioföljetongen hörde vi hennes senast 2010 då hon läste Sofie Oksanens Utrensning. Gunilla Nyroos har varit verksam som skådespelare och regissör i snart 50 år.

Min fantastiska väninna

Författare: Elena Ferrante
Översättning: Johanna Hedenberg
Uppläsare: Gunilla Nyroos
Förlag: Norstedts
Musik: Song For Jesse, The Mother, Queenie's Suite av Nick Cave & Warren Ellis
Produktion: Emma Janke/Ljudbang AB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista