Skådespelaren Philip Zandén
1 av 2
Philip Zandén läser Himlens fånge Foto: Ulla Strängberg Sveriges Radio
Carolos Ruiz Zafón
2 av 2
Carolos Ruiz Zafón Foto: Carlos Ruiz
Lyssna och ladda ner mellan 18 augusti och 14 oktober 2017

Philip Zandén läser Himlens fånge av Carlos Ruiz Zafón

Zafón tecknar ett porträtt av Barcelona med sin mörka historia med bokhandeln Sempere & Söner i centrum. Uppläsare är skådespelaren och regissören

Himlens fånge är den tredje fristående delen i Carlos Ruiz Zafóns Barcelonasvit och är en bok om böcker och om böckers värde. De bortglömda böckernas bibliotek är ett bevis på deras betydelse; något som vi erfar först när de gått förlorade.

Himlens fånge utspelas dels 1939, strax efter det att Franco och falangisterna besegrade den spanska republiken, efter det blodiga inbördeskriget, och dels under sent femtiotal i ett slutet samhälle, präglat av censur och åsiktsförtryck. Zafón tecknar ett porträtt av Barcelona med sin mörka historia med bokhandeln Sempere & Söner i centrum av berättelsen.  När en gestalt ur det förflutna plötsligt dyker upp i butiken, väcks historier till liv och sanningar avslöjas. Himlens fånge är en historia om ett mörkt kapitel i Spaniens historia, men det är också en berättelse om kärlek.

Persongalleri Himlens fånge

Carlos Ruiz Zafón är författare till den så kallade Barcelonasviten som inleddes med Vindens skugga (2005), därefter Ängelns lek (2008) och Himlens fånge (2011). Han blev en av världens mest lästa författare, översatt till 40 språk. Carlos Ruiz Zafón är bosatt i Barcelona och Los Angeles.

Philip Zandén är skådespelare och regissör vid Stadsteatern i Stockholm. I höst är han aktuell som Tevje i musikalen Spelman på taket på Malmö live.

Himlens fånge

Författare: Carlos Ruiz Zafón
Översättare: Elisabeth Helms
Uppläsare: Philip Zandén
Förlag: Albert Bonniers förlag2011
Musik:El mestre/trad från Katalonien/ Andrés Segovia
Fuego lento/trad/ Maria Dolores Pradera
En un rincón del alma/Maria Dolores Pradera & Alberto Cortez
Teknik: Andreas Crona
Producent: Ulla Strängberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".