Författaren Aki Ollikainen
1 av 2
Aki Ollikainen författare till boken Nödåret Foto: Laura Malmivaara
Martin Wallström läser Nådeåret av Aki Ollikainen
2 av 2
Martin Wallström läser Nådeåret av Aki Ollikainen Foto: Christopher Eliasson
Lyssna och ladda ner mellan 6 november - 17 december 2017.

Martin Wallström läser Nödåret av Aki Ollikainen

Den Bookerprisnominerade debutromanen ”Nödåret” av Aki Ollikainen beskriver vintern 1867 i Finland. Det är en skoningslös skildring. Finland hade precis som övriga Norden haft missväxt under större delar av 1860-talet, men just 1867 slogs nästan all skörd ut och vintern blev kallare än någonsin.

Bonden Juhani offrar sig. Han avstår hellre det lilla ätbara som finns än att se sina barn svälta. Han blir svagare och tynar sakta bort. Hans hustru Marja ser inget ädelt i Juhanis val, hon ser bara feghet. Han borde hålla sig stark för familjens skull. Till slut har hon inget val och beslutar sig för att lämna honom döende och ger sig av med deras två barn. Det är kallt.  Det är den strängaste vintern på mycket länge. Hon är inte ensam. Överallt drar hungerhorder söderut i hopp om att finna mat. Kampen om överlevnad gör sitt med medmänskligheten, oavsett om det gäller att överleva som enskild människa eller som folk.

Nödåret av Aki Ollikainen

i översättning av Ann-Christine Relander
Uppläst av Martin Wallström
Förlag: Lind&Co
Musik: The Road av Nick Cave och Warren Ellis
Inspelningsteknik: Fredrik Nilsson
Slutmix: Fredrik Nilsson
Produktion: Sammi Nummelin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".