Författaren Rosa Liksom fotad på Helsingfors centralstation
1 av 2
Rosa Liksom på centralstationen i Helsingfors Foto: Joseph Knevel/Sveriges Radio
Sannamari Patjas
2 av 2
Sannamari Patjas lukee Rosa Liksomin kirjan jatkokertomuksena Foto: Riitta Huikko SR Sisuradio
Lyssna och ladda ner mellan 6/11 och 6/12 2017.

Kupé nr 6 av Rosa Liksom i uppläsning av Sannamari Patjas

Det är tidigt 80-tal och en ung, finsk kvinna som studerat arkeologi i Moskva, tar Transsibiriska järnvägen mot Mongoliet i hopp om att få se några mytomspunna hällristningar. Hon tvingas dela kupé med en rysk man som förutom att han hanterar sin kniv på ett oroväckande sätt, verkar betrakta vodka som vatten.

I den trånga kupén möter öst väst, och under den flera veckor långa resan berättar flickans reskamrat hårresande historier om sitt liv och sitt land, Sovjetunionen.
Hans språk när det gäller kvinnor och andra folkslag är bland det grövsta flickan nånsin hört.

”Humorn som föds ur Rosa Liksoms tillspetsningar och snabba vändningar är skoningslös och absurd. Med till synes enkla penseldrag får Liksom fram enskilda människoöden och ett helt lands historia", stod det i motiveringen när Rosa Liksom fick Finlands största litterära pris, det prestigefulla Finlandiapriset 2011 för Kupé nr 6.

Rosa Liksom, som är konstnär såväl som författare, är pseudonym för Anni Ylävaara som föddes i finska Tornedalen 1958 och i sin ungdom själv reste till och i forna Sovjetunionen. Hon lever sedan många år tillbaka i Helsingfors.

Bland hennes tidigare böcker som översatts till svenska kan nämnas Frusna Ögonblick, Go Moskva go och Paradis ultra light.
Sånt är livet
är ytterligare en titel av Rosa Liksom, vars senaste roman Everstinna ännu inte finns på svenska men beräknas komma ut hösten 2018.

Sannamari Patjas som också kommer från Finland, läser Rosa Liksoms bildrika roman i översättning av Janina Orlov. Trogna radioföljetongslyssnare känner igen hennes röst från uppläsningen av Susanna Alakoskis roman Svinalängorna.

Kupé nr 6 sändes första gången 2013. 

Kupé nr.6

Förlag: Wahlströms & Widstrand
Orginaltitel: ”Hytti nro 6”
Översättning: Janina Orlov.
Musik: Yann Tiersen.
Teknik: Sven Nordström.
Producent: Kerstin Wixe.

Signaturen är hämtad från ”La longe route” från albumet Tabarly av
Yann Tiersen. Övrig musik är också komponerad av Yann Tiersen
om inget annat nämns.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".