Kazuo Ishiguro
1 av 2
Kazuo Ishiguro. Foto: Evan Agostini.
Mirja Turestedt
2 av 2
Mirja Turestedt
Lyssna och ladda ner mellan 4 december 2017 och 8 februari 2018.

Never let me go av Kazuo Ishiguro, 2017 års vinnare av Nobelpriset i litteratur

Tre barn växer upp på ett internat i England, avskilda från yttervärlden och med förmyndare omkring sig som låter förstå att de är speciella och utvalda i samhället. Dock får de inte klart för sig vad de är ämnade för förrän långt senare i livet.

Kathy återberättar sin historia när hon är i 30-årsåldern. Då är hon vårdare åt  sina kamrater  från internatet, som alla är organdonatorer. Hon minns den speciella stämning som rådde på skolan, och som svetsade samman eleverna på ett särskilt sätt, men som också gjorde dem sårbara.

Never let me go handlar om vänskap och empati under mycket speciella förhållanden, likaväl som ett  diskussionsinlägg om kloning och organdonation.

Kazuo Ishiguro, född 1954 i Nagasaki men uppvuxen och bosatt i England, blev känd över hela världen med  den prisade Återstoden av dagen som också blev film.
Nobelpriset i litteratur 2017 får han med motiveringen "som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen".

Sändes första gången 2009.

Uppläsare är Mirja Turestedt.

Musik: Never let me go med Keith Jarrett.

Producent: Ulla Strängberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista