Skovelmästaren. Berättelser från Kolyma.

P1 onsdag 1 mars kl 11.35 och kl 19.35

Den nya radioföljetongen förflyttar oss till det avlägsna Kolyma och till ett av Stalins värsta slavlägerområden. Författaren Varlam Sjalamov tillbringade en tredjedel av sitt liv här, och hans skildringar från Kolyma räknas som en av de viktigaste litterära skildringarna av det vi brukar kalla Gulag.

Översättaren Nils Håkansson valde Sjalamovs bok ”Skovelmästaren” när han bestämde sig för att översätta något av författarens rika produktion med berättelser från sin fångenskap.

Enligt försiktiga beräkningar anses närmare 30 miljoner människor ha passerat genom Stalins fruktade läger. Hur många som mördades eller dog av umbäranden, är det än idag ingen som vet. Författaren Varlam Sjalamov dog blind och döv i Moskva 1982 men hade då ägnat det som återstod av hans liv efter 17 år i Kolyma, åt att skildra ett helvete på jorden.

Skådespelaren Jalle Lindblad läser radioföljetongens 21 avsnitt, och för radiobearbetningen svarar Kerstin Wixe, producent i Luleå. Tekniker är Sven Nordström och den musik som ramar in berättelsen är hämtad från Sjostakovitj stråkkvartett nr 15, framförd av The Sorrel Quartet.

För den som vill läsa mer om Gulag, rekommenderas Anne Applebaums prisbelönta bok ”GULAG. De sovjetiska lägrens historia”.

En sammanfattande och överskådlig skrift är också den svenska historikern Gudrun Perssons ”GULAG”.

Ruins förlag svarar för utgivningen.