1 av 2
Jenny Diski Foto: Jerry Bauer
2 av 2
Ingela Olsson. Fotograf: Benny Avér.

På tunn is - en resa till Antarktis av Jenny Diski.

P1 måndag 10 april kl 11.35 och 19.35

Ingela Olsson läser På tunn is - en resa till Antarktis av Jenny Diski. 21 delar.

Radioföljetongen sänds som vanligt Annandag Påsk men utgår 18/4 pga direktsänd riksdagsdebatt.

På tunn is - en resa till Antarktis av den brittiska författaren Jenny Diski kom ut på svenska 2004, i översättning av Meta Ottosson. Den är en sorts blandning av självbiografi och reseskildring, en hybridform Diski fortsatt odla i Främling på tåg.

I nuplanet företas en resa till Antarktis tillsammans med brittiska fågelskådare, överviktiga amerikaner och uppspelta änkor. Diskis mål med resan är något annorlunda än medresenärernas, det hon söker mellan isbergen är intighet, tomhet, total händelselöshet. Under den historien skymtar en annan, en färd på den allra tunnaste is. Diski har inte sett sin mamma sen 1966, vet inte om hon lever eller är död, säger sig inte vilja veta, men hennes dotter Chloe har bestämt sig för att bringa klarhet i de utsuddade släktrelationerna. En historia om övergivenhet och psykisk sjukdom rullas ut.

Radiobearbetning och produktion: Katarina Wikars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista