Lady Chatterleys älskare av D H Lawrence

P1 onsdag 28 juni 11.35 och 19:35

Lady Chatterleys älskare, som skrevs 1927, är en av vår tids mest omtalade kärleksromaner. I författarens hemland England förbjöds den på grund av sin öppna skildring av sexualitet, och kunde inte ges ut i ocensurerat skick förrän efter en uppmärksammad rättegång 1960, 30 år efter Lawrences död.

Romanen, som blev hans sista verk, är en stridsskrift för ömheten och den fysiska kärleken, och mot industrisamhället och dess inneboende girighet, som Lawrence menade förminskade människan.

Historien om kärleken mellan hennes nåd Lady Chatterley och skogvaktaren Mellors utspelar sig strax efter första världskrigets slut i koldistrikten i Midlands i England, författarens egna hemtrakter och miljö. Lawrence, som föddes 1885, var son till en gruvarbetare. Hans mor, som hade borgerlig bakgrund, såg till att han fick utbildning till lärare.

David Herbert Lawrence dog i tbc 1930.

Romanen är översatt av Ingmar Forsström, uppläsare är Sven Wollter och den sändes som följetong första gången 1991, då producerad och radiobearbetad av Margareta Toss.

Musiken som spelas i följetongen är:

Salut d’amour av Edward Elgar.