1 av 2
Per Pettersson Foto: Cato Lein
2 av 2
Rolf Lassgård

Ut och stjäla hästar av Per Petterson

P1 onsdag 20 september kl 11.35 och 19.35

”Ut och stjäla hästar” är en svindlande vacker och rytmiskt skriven roman, som innehåller flera berättelser som sträcker sig från krigsåren fram till idag. Men först och främst är det berättelsen om sommaren 1948 då Trond och hans far bodde på en säter nära gränsen till Sverige, i något som till en början liknar en idyll. Trond är då 15 år gammal, och det han upplever denna sommar, kommer att i grunden förändra hans liv. Det handlar om död, svek och kärlek.

Mer än 50 år senare flyttar Trond Sander till ett ensligt beläget hus där hans enda sällskap är en hund. Här tänker han bo resten av sitt liv, och ensamheten är i högsta grad självvald. Hans enda granne visar sig vara en person från den omvälvande sommaren 1948, och minnena tränger sig på.

”Ut och stjäla hästar” är författaren Per Pettersons stora genombrott både kommersiellt och kritikermässigt. Romanen har tilldelats många olika litterära priser, översatts till flera språk och sålt i stora upplagor. 2005 kom den ut på svenska i översättning av Jan Verner-Carlsson.

Rolf Lassgård gör med denna uppläsning i 22 delar, sin debut i radioföljetongssammanhang.

Musiken ”Ingenting sakralt” kommer från skivan VALS TIL DEN RÖDE FELA av och med Susanne Lundeng.

Producent : Kerstin Wixe
Teknik: Sven Nordström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".