Åtal mot köpingsungdomar för flera rån

På fredagen väcks åtal mot sju ungdomar för de uppmärksammade överfallen i Köping den senaste tiden.

Åtalet gäller tre råntillfällen, och sex av de sju åtalas för grovt rån.

I slutet av september var det flera överfall i Köping. Det var män i åldrarna mellan 25 och 45 år som överfölls oprovocerat och rånades, de misshandlades också brutalt. De flesta överfallen skedde i de västra stadsdelarna, i och omkring området Nygård.

Överfallen oroade polisen, som tidvis förstärkte bevakningen i Köping, samtidigt som man avsatte stora resurser till att utreda brotten, man fick in mängder av tips och till slut kunde de sju ungdomarna som är mellan 15 och 22 år gripas, och nu åtalas de alltså.

Åtalet gäller tre råntillfällen, varav ett, som skedde den 20 september, betecknas som grovt rån. Åklagare Katarina Tullstedt säger till Radio Västmanland att åtalet kommer att lämnas på fredagen och att sex av de sju kommer att åtalas för grovt rån, den sjunde för rån.

Enligt Katarina Tullstedt bygger åtalen i stor utsträckning på erkännanden från de åtalade, även om inte alla har erkänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".