Polisen hinner inte utreda bensinsmitning

Om det ska bli hårdare koll vid bensinpumparna får mackägarna stå för den själva.

Polisen prioriterar grövre brott och uppmanar mackarna att bilda telefonkedja.

Det blir allt fler som tankar utan att betala. Hittills i år har man fått in runt 165 fall, och det är redan nästan lika många som hela 2005, då det var 170 fall.

Mackpersonalen ska nu bland annat starta telefonkedja för att varna varann när nån bensintjuv är i farten. Om man ser någon som försöker smita, så är det tänkt att man genast ska ringa runt och lämna signalement på bilen och föraren så att personalen på andra bensinstationer kan ha ögonen öppna.

- Ganska bra ide. Vi får se hur det kommer att fungera. För jag kan tänka mej att dom som smiter sticker från en mack till nästa station för att försöka smita därifrån också. Det säger stationsföreståndaren Musa Ahmed på Preem vid Stockholmsvägen i Västerås.

Andra grepp är att se till att övervakningskamerorna filmar ansiktet på smitaren, och att ibland helt enkelt stänga av bensinpumpen när man misstänker att nån kund kanske tänker smita.

Polisen har små chanser att fånga tjuvarna. De övervakningsbilder som finns är ofta för otydliga. för att smitaren ska kunna identifieras. Och eftersom brottet klassas som snatteri hamnar det inte bland polisens högst prioriterade utredningar.

- Vi är hårt belastade och har betydligt grövre brottslighet, vilket gör att den utredningspersonal som finns måste gå till det i första hand. Det säger kriminalinspektör Nils-Åke Rönnmo i Västerås.

Polisen tar nu alltså till det ovanliga greppet att uppmana mackägarna att jobba tillsammans. Bland annat vill man att de ska bilda telefonkedja, ringa och varna varandra alltså. Att polisen på det här sättet vädjar till beninstationsföreståndarna att agera själva är ovanligt, säger kriminalinspektör Nils-Åke Rönnmo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista