Skolnedläggning kan spara miljoner åt Heby kommun

Heby kommun skulle kunna spara nio miljoner av sin skolbudget om skolorna i Enåker, Ramsjö, Vittinge och Huddunge läggs ner och säljs.

Högstadiet i Morgongåva flyttar till Heby skola och Morgongåva skola byggs om för en dryg miljon för att passa yngre elever. Det framgår av den 66 sidor långa strukturutredning för skolverksamheten i kommunen som nu är klar.

Det är minst sagt en grundlig utredning som nu presenteras. En utredning som ger en rad alternativ och som innebär besparingar på allt från nio miljoner ner till ingen besparing alls. Trots att flera skolor, som ett alternativ, läggs ner och skolverksamheten koncentreras till Morgongåva för låg opch mellanstadiet och högstadiet till Heby i den södra kommundelen handlar det inte om några mer omfattande personalnedskärningar.

Skolbyggnaderna som töms skulle sedan säljas eller i Vittinges fall rivas. Av utredningen framgår också att det är en utbredd uppfattning av större skolor med fler elever innebär större resurser och högre kvalitet i undervisningen.

Att ge individanpassad utbildning till ett 30-tal elever på en liten skola är svårt om personalstyrkan bara uppgår till 2,5 tjänst, påpekas det.

Bakgrunden till utredningen är bland annat att elevantalet sjunker. Från dagens 1148 upp till sexan till 930 år 2014 och på högstadiet från 698 till 460 stycken. Vittinge skola idag har två klasser i B-form med ettan till trean och totalt 41 elever är alltså nedläggningshotad men kan också få utbyggd verksamhet med mellanstadiet på hemmaplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".