Läkemedel allt dyrare för landstingen.

Landstingens kostnader för läkemedel fortsätter att öka, och Västmanland är ett av de län i landet där kostnaderna ökat mest hittills i år.

Kostnaderna för landstingen uppgick till sammanlagt 14,3 miljarder kronor under januari-september 2006, en ökning med 0,8 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Men kostnaderna ökar inte lika snabbt nu längre sedan de nya reglerna infördes som innebär att mediciner ska bytas ut om billigare likvärdiga preparat.

Läkemedel mot reumatism och astma samt insulin kostar mest av alla mediciner de tre första kvartalen 2006, men den enskilt största posten (361 miljoner kronor) är de teststickor som diabetiker använder för att mäta sitt blodsocker med.

Kostnaderna minskade däremot för antidepressiva läkemedel, läkemedel mot magsår, halsbränna och sura uppstötningar samt läkemedel mot höga blodfetter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista