ABB-verkstad på Finnslätten i Västerås.

ABB vill drogtesta personalen

ABB Sverige vill nu införa slumpvisa drogtester på sina anställda. Men facket motsätter sig, och menar att ABB smiter från sitt ansvar att föra en bra alkolhol- och drogpolicy om man inför drogtester.

Matz Lönn, arbetsmiljösamordnare på ABB Verkstadsklubb, vill att ABB istället ska rikta in sig på att höja komptensen inom ABB för att tidigt kunna upptäcka drogmissbruk.

- Under alla dessa år som det har funnits en drogpolicy så ska vi hela tiden jobba för att hålla intresset uppe för den, säger Matz Lönn till P4 Västmanland.

- Mig veterligen har det inte varit en enda konferens eller seminarium under de senaste åren för medarbetare i de här frågorna, säger Lönn.

Redan idag görs det drogtester på ABB, men de omfattar bara de nyanställda.

Enligt Matz Lönn invänder facket inte emot att ABB vill införa slumpvisa drogtester. Det handlar om att facket befarar att ett införande av slumpvisa drogtester leder till att ABB i framtiden kommer att ta mindre ansvar för att löpande diskutera och utbilda sina medarbetare i alkohol- och drogförebyggande syfte.

Men Ingalill Östman, informationsdirektör för ABB Sverige, säger till P4 Västmanland att hon inte tycker att man kan lägga ett för stort ansvar på cheferna för att se till att alkohol- och drogpolicyn efterlevs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".