Arsenik ska bort från Riddarhyttan

Nu ska den så kallade sågtomten vid sjön Lien i Riddarhyttan saneras. På den tre hektar stora tomten fanns fram till slutet av 1970-talet ett sågverk och en impregneringsanläggning. Marken innehåller därför stora mängder arsenik, ända ner till tre meters djup.

Marken ägs av Skinnskattebergs kommun och skogskoncernen Sveaskog, och saneringen beräknas kosta 13 miljoner kronor, men staten går in med 90 procent av de kostnaderna.

Den stora tomten har legat för fäfot sedan anläggningarna revs någon gång på 1980-talet. Men den markundersökning som länsstyrelsen låtit göra avslöjar att området tagit stor skada av den forna verksamheten och en sanering är nödvändig.

Området används för årligen återkommande arrangemang som den lokala vikingaföreningen står bakom. Bland annat arrangeras där en vikingamarknad. Men även hembygdsföreningen använder området för sin årligen återkommande veteranbilsträff.

Nu hoppas Kjell Erik Eliasson som är drivande i vikingaföreningen att arbetet inte kommer att störa de olika arrangemangen nästa sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".