Folkpartist besviken på regeringsbeslut om KomVux

Yrkesutbildningen på Komvux i Västerås är hotad.

Den nya borgerliga regeringen sänker statsbidraget till KomVux i Västerås från 30 till 18 miljoner kronor nästa år.

Det bekymrar Folkpartisten Roger Haddad, blivande ordförande i utbildningsnämnden i Västerås:

- Jag är lite besviken på vår nya regering.

- Att vi måste anpassa vår kostym är det ingen tvekan om, frågan är i vilken takt, säger Roger Haddad till P4 Västmanland.

- Det vi vet är att den nya regeringen har fattat ett beslut om att reducera statsbidraget till kommunen när det gäller vuxenutbildningen. Men dessutom tar man bort det riktade statsbidraget och sammantaget så blir det här ett antal miljoner mindre, fortsätter han.

Det nya statsbidraget på 18 miljoner gäller från och med den 1 januari nästa år. Men planeringen för nästa år är redan klar - och beräknad efter 30 miljoner.

Nu måste KomVux och kommunen komma överens om hur man ska spara, och på vad. Det finns en förordning som säger att KomVux måste erbjuda grundskole- och gymnasieutbildningar.

Därför är det, enligt Roger Haddad, praktiska utbildningar och yrkesutbildningar som ligger mest illa till. Samtidigt är det just dessa utbildningar som regeringen vill satsa på, eftersom det de praktiska och yrkesinriktade utbildningarna leder till jobb.

- Precis, och det är det som gör att jag är lite besviken på vår nya regering. Man har fattat ett beslut som inte är bra för Västerås, säger Roger Haddad till P4 Västmanland.

-  Här har vi försökt att tillgodose arbetsmarknadens behov men det här får konsekvenser som inte är till vår fördel. Det kommer jag att göra våra politiker i riksdagen medvetna om. Det här är inte ett bra beslut för Västerås.

Skälet till att den nya regeringen vill minska statsbidraget till vuxenutbildningarna är att man vill förhindra att elever söker till KomVux för att höja betyg, i stället för att komplettera en bristande utbildning.

Frågan kommer att diskuteras på utbildningsnämndens sammanträde den 22 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista