Snart avgjort: (s) + (c) = sant i Kungsör

I Kungsör är det nu nästan helt klart att det blir socialdemokraterna och centerpartiet som kommer att styra de kommande fyra åren.

Socialdemokraternas kommunalråd Pelle Strengbom tror att det kommer att fungera bra, och att socialdemokraterna i Kungsör är vana att samarbeta med andra partier.

- Vi har ju aldrig i modern tid haft egen majoritet, utan vi har varit beroende av att få stöd från något annat parti, så har vi ju jobbat och kommer att fortsätta jobba. Jag tror samtidigt att det här är en väldigt stark majoritet som innebär att det finns förutsättningar för bra interna diskussioner, säger Pelle Strengbom.

Valresultatet i Kungsör gjorde att socialdemokraterna inte kunde stödja sig på vänsterpartiet, utan man tvingades söka stöd över blockgränsen, och till slut valde centerpartiet att söka samarbete med socialdemokraterna.

Hittills har diskussionerna mellan de båda partierna gått bra och det är nu nästan helt klart att man kommer att samarbeta, men Pelle Strengbom är noga med att påpeka att det slutgiltiga beslutet för socialdemokraternas del blir medlemsmötet den nionde november.

Praktiska frågor framöver blir hur ordförandeposter i olika nämnder ska fördelas, när det sedan gäller politiken ska de två partierna innan årsskiftet ta fram ett program med 10 - 12 punkter, frågor som man ska driva under de kommande fyra åren. Pelle Strengbom menar att det är många frågor i partiernas program som är samstämmiga.

- Framförallt är det inga punkter som sticker ut och är väldigt kostsamma och då kan man se att då kan vi nog lösa de olika önskemålen på ett effektivt och bra sätt, säger Pelle Strengbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".