Rättegång mot Köpingsrånare inledd

På torsdagen inleds rättegången mot sju personer i åldrarna 16 till 20 år som åtalats för de uppmärksammade överfallen i Köping där flera män blivit nerslagna, misshandlade och rånade.

Rättegången gäller tre rån varav ett betecknas som grovt av åklagaren. Det var också det fallet som togs upp först idag.

Vid rättegången berättade en man som överfölls den 20:e september om händelsen. Han var på väg till jobbet på cykel, och när han passerade Kristinelundsvägen såg han en grupp personer som han cyklade förbi.

Efter ett tiotal meter fick han något i ryggen, han försökte cykla därifrån men blev upphunnen och slagen till marken. Innan han hann resa sig upp blev han slagen och sparkad, gärningsmännen tog hans mobiltelefon och ryggsäck och försvann från platsen.

Det här var ett av flera överfall som har rönt stor uppmärksamhet i Köping, och det var många som ville se och höra när rättegången inleddes, med det var få åhörarplatser och många som inte fick plats utan fick vänta utanför rättssalen.

Mannen som överfölls fick många skador vid överfallet, men inga svåra fysiska skador. Däremot mår han mycket psykiskt dåligt efter överfallet och sover dåligt, och när han lämnade sin berättelse fick de åtalade sitta i ett annat rum för att han skulle slippa se dem.

Det är sju personer som åtalas för tre rån och sex av de sju åtalas för det här fallet som betecknas som grovt rån. Ingen av de åtalade erkänner dock rån, en nekar helt och de övriga fem erkänner misshandel men nekar till rånet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista