Från ord till handling för Västeråsalliansen

På kvällens kommunfullmäktige i Västerås så blir det skifte i kommunen, då Västerås Alliansen dvs. borgarna och Miljöpartiet tar över.  Det nya styret i Västerås presenterade tidigare idag ett 61 punkters program över vad de vill göra de 100 första dagarna vid makten.

Lars Kallsäby är centerpartist och blivande kommunalråd, han säger att de nu har prioriterat 61 punkter som de vill börja arbeta med. Och det är alltså nu som det är dags för Västerås Alliansen att gå från ord till handling. Från att i valmanifestet haft formuleringar som: vi ska och målet är, har man nu formulerat ett 61 punkters program som ska genomföras på 100 dagar. Men nu har formuleringarna ändrats till det något vagare: vi ska se över vi ska utreda. Miljöpartiets blivande kommunalråd Andreas Porswald säger:

– Först måste man utreda förutsättningarna att dra i gång vissa projekt, så att vi drar igång dem det 100 första dagarna och så att vi kan fatta beslut den 101a dagen och framöver nu i vår. För att den är ju också budget påverkanden så vi kanske behöver ha två tre år under den har mandatperioden för att få fram det politiska budskapet. 

Precis som miljöpartiets blivande kommunalråd Andreas Porswald pekar på så är det ju mycket som spelar in. Beslut som tas av den nya regeringen påverkar ju även den kommunala politiken. I Västerås så föreslås bland annat i nya budgeten att tio miljonkronor ska satsa på att utveckla ett jobbcentrum. Som ska leda till nya vägar in på arbetsmarknaden. Det samtidigt som man inte har hela bilden klar för sig om hur det kommer att se ut efter de förändringar som regeringen vill göra i arbetsmarknadspolitiska åtgärdsprogram. Där regeringen bland annat kommer att ta bort plusjobb och t ex. minska antalet platser i Aktivitetsgarantin.