Ny genomgång av förskolesituationen i Salas västra kommundelar

Det kan bli en ny förskola i Salbohed och inget nybygge vid Hedens skola.

Det är ett av flera alternativ som nu skall utredas av barn- och utbildningsförvaltningen i Sala.

Debatten om hur man skall lösa förskolesituationen i i Salas västra kommundel har pågått under lång tid, och nu är det dags för ännu en analys av möjliga lösningar

Nu är det dags för, kan man förmoda, en sista genomgång av möjliga lösningar för förskolorna i Västerfärnebo, Salbohed, Sätrabrunn och Kilbo.

Och det nya är en tanke att skrota den tidigare presenterade nybyggda förskolan vid Hedens skola och de stängningar som i så fall skulle bli aktuella av förskolorna i Sätrabrunn och Salbohed. Istället skulle nybygget hamna i Salbohed där man idag har två avdelningar i utdömda lokaler. Ett nytt dagis med tre avdelningar skulle lösa pendelproblemen för många familjer som vanligtvis passerar Salbohed på sin väg mellan jobbet och hemmet. Det gäller inte minst familjer som bor i Västerfärnebo och som jobbar i Västerås eller Sala. Då skule dessutom daghemmet i Sätrabrunn bli kvar.

Även i Kilbo är det aktuellt med ett nybygge och då sammankopplat med skolan så att man kan utnyttja varandras lokaler beroende på barngruppernas storlekar. Även Klockarbo i Västerfärnebo kan komma att få ytterligare en avdelning i samband med att köket där byggs om. En barnkonsekvensanalys skall finnas med under utredningens gång eftersom stängningar av avdelningar och mer dramatiska rokader kan drabba barnen. Det avgörande beslutet skall tas av barn och utbildningsnämnden i mars nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".