Samlad hjälp till utsatta barn i länet

Sveriges åttonde så kallade barnahus ska läggas i Västmanland.

Läkare, polis, socialtjänst och andra myndigheter ska finnas på samma plats för snabb hjälp till barn som utsatts för brott.

Ett första möte är hållet och alla inblandade är överens. Ett barnahus till Västmanland är en bra idé. Det säger Ann-Marie Orler som är länspolismästare i Västmanlands län och den som driver frågan om ett barnahus.

Tanken med barnahuset är att ett barn som blir utsatt för brott inte ska behöva åka runt till olika myndigheter som polis, socialtjänst eller doktorn.

Istället hamnar fokus på barnet som bara behöver komma till ett ställe där alla olika myndigheterna ska finnas. Det blir mer neutralt för barnet som redan är väldigt utsatt säger Ann-Marie Orler.

Folk från de olika myndigheterna som är inblandade träffades den 26 oktober och nu har det bildats en arbetsgrupp som ska jobba vidare med hur man kan förverkliga idén.

På de ställen som redan har liknande verksamhet går det att se hur bra det fungerar säger Ann-Marie Orler. I Uppsala där barnahuset bara har funnits en kort tid är det redan full aktivitet och det märks att alla myndigheter blir effektivare när de får jobba ihop.

Ann-Marie Orler hoppas att det färdiga barnahuset inte ska dröja så länge med att bli klart i Västmanland och hon siktar in sig på att det i bästa fall kan vara klart redan senvåren 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".