Nya regler för flyghandbagage

Från och med idag gäller det att tänka till en extra gång när man packar sitt handbagage inför flygresan. Nya EU-regler som börjar gälla idag begränsar bland annat mängden flytande vätska som får föras ombord och allt som innehåller vätska måste paketeras i genomskinliga plastpåsar. På många flygplatser förutspådde man långa köer.

På Västerås flygplats var det lugnt och flygplatschefen Mikael Nilsson har gott om tid på sig att utbilda personalen i vad de nya reglerna innebär. 

– Ingen förpackning får vara större än 100 ml. Och det har man då tagit fram för att man anser då att i så små förpackningar kan det aldrig bli en tillräckligt stor effekt om man har sprängämnen med sig, eftersom att det är en för liten mängd, säger Mikael Nilsson.

Det var när den brittiska polisen i somras grep några misstänkte terrorister som hade flytande sprängämnen på sig som man såg över reglerna för vad som fick föras ombord i handbagaget och från och med idag börjar dom att gälla. Vätska får föras ombord men i begränsad mängd per flaska.

När det gäller barnmat på burk så får det föras ombord, i alla fall på längre flygningar, likaså mediciner. Flytande vätskor som köps i Taxfree butikerna får föras ombord, men i försluten påse och man måste kunna visa kvitto på att det är köpt samma dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".