1 av 2
Salas kommunalråd Carola Gunnarsson (c) blir bäst betald i länet.
2 av 2
Skinnskattebergs nya kommunalråd Carina Sandor (fp).

Saftiga lönelyft för länets kommunalråd

Kommunalråd i Västmanland får lönehöjningar andra bara kan drömma om.

Centerns kommunalråd i Sala, Carola Gunnarsson, gör årets löneklipp.

Hennes nya månadslön efter årsskiftet blir 49 200 kronor; det motsvarar en löneökning på runt 35 procent.

En annan ”vinnare” är Skinnskattebergs nya kommunalråd Carina Sandor (fp).

Carina Sandor, folkpartiets nya kommunalråd i Skinnskatteberg, kommer upp i 42 000 kronor.

Det är 10 000 mer i månaden än det nuvarande kommunalrådet, socialdemokraten Måna Mattsson, får.

Carola Gunnarsson blir länets högst betalda kommunalråd. Anledningen till det rejäla lyftet i Sala är att man bytt reglemente för lönesättningen för förtroendevalda. Man har gått över till en modell som allt fler kommuner använder, nämligen att jämföra lönen med riksdagsmannaarvodet. 

Även Västerås stad har gått över till att jämföra med riksdagsledamöternas arvoden.

Medan Gunnarsson i Sala får 100 procent av riksdagsarvodet stannar västeråslönerna på som mest 90 procent, vilket ger 46 700 kronor för en heltid. Det får det nya moderata kommunalrådet Elisabeth Unell, och det socialdemokratiska oppositionsrådet Ulla Persson.

Sedan går det neråt i förhållande till hur mycket man jobbar. Lägsta ersättningen i Västerås ligger på 37 000 kronor, vilket är en tusenlapp under Fagerstas vänsterpartistiske kommunalråd Stig Henrikssons månadslön.

Lägsta ersättningen i länet får Norbergs nya socialdemokratiska kommunalråd Kenneth Östberg, som får drygt 33 000 kronor.

I Hallstahammar är lönen för socialdemokraten Catarina Pettersson - som efterträder partikamraten Agneta Ivemyr som kommunalråd  - inte satt ännu. Men Ivemyr tjänar drygt 40 000 kronor och det är på den nivån, mellan 40 000 och 45 000 kronor som de andra kommunalråden i länet har.

- Det kanske sticker i ögonen på en del, men slår man ut pengarna på de timmar man jobbar så blir det en dålig timpenning, säger Olle Ytterberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Arboga, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista