"Healare" misstänkt för våldtäkt mot barn

(Uppdaterat kl 15.28)

Den man i 60-årsåldern som sitter anhållen hos polisen i Karlstad, misstänkt för bland annat våldtäkt mot barn, har under onsdagen begärts häktad. 

Enligt polisutredningen har kvinnor i olika åldrar lurats till att ha sex med mannen, för att bli botade från olika åkommor.

Mannen har i flera års tid utövat healing och haft seanser också i Västmanland, i regi av en förening där han har en styrelsepost.

Mannen misstänks nu för bland annat våldtäkt mot barn. Flickan var 14 år när det misstänkta brottet ska ha begåtts.

Mannen sysslar med så kallad healing och det var i samband med detta som flickan ska ha haft kontakt med honom.

Enligt polisutredningen har kvinnor i olika åldrar lurats till att ha sex med mannen, för att bli botade från olika åkommor.

De nu aktuella brottsmisstankarna gäller alltså fall i Värmland. Förutom för våldtäkt mot barn misstänks mannen också för grovt sexuellt utnyttjande, sexuellt utnyttjande och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Chefsåklagare Peter Claesson i Karlstad säger till Sveriges Radio Värmland att han inte utesluter att det kan komma fler åtalspunkter.

Den misstänkte förnekar brott men har, enligt åklagaren, gjort vissa medgivanden.

Den anhållne mannen har i flera års tid varit verksam också här i Västmanland.

Här i länet har han hållit seanser och utövat healing, i regi av en förening, där han själv har en förtroendepost i styrelsen.

Under sin tid i föreningen har mannen hållit större seanser inför publik och privata behandlingar.

- Men under de behandlingar som var privata har alltid en tredje part närvarat, vilket utesluter risken för några övergrepp, säger föreningens ordförande till P4 Västmanland.

Föreningens ordförande säger också att mannen varit kompetent, och att man inte uppmärksammat några tendenser till det han är misstänkt för.

Föreningen vidtar heller inga åtgärder mot mannen, utan han kommer att få fortsätta sin verksamhet så länge han inte är dömd för något brott.

Den anhållne mannen kommer sannolikt att begäras häktad under onsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".