Nybyggnationer kan stoppas

Det kommunala bostadsföretaget Mimers planerade lägehetsbyggen i Västerås, kan nu skjutas fram på obestämd tid. Skälet är slopade ränte- och investeringsbidrag som regeringen inför vid årsskiftet.

När det statliga investeringsbidraget dras in får det till följd att i nybyggda lägenheter där man tidigare beräknat en hyra på  unt 5000:- i månaden för en tvåa, istället kan komma att kosta 6 500:- i månaden.

Det slopandet av investeringsbidraget slår alltså särskilt hårt mot nybyggnationen av mindre lägenheter och studentbostäder. Och de planerade nya lägenheterna i bland annat centrala Västerås och på Skiljebo, en bit utanför centrum är nu i fara.

Och Mimers vd Björn Dahlberg säger nu till P4 Västmanland:

- Man får räkna om och projektera om en del projekt. Och man försöka att hitta lite andra lösningar. Men jag tror att det kommer att bli fördröjningar för att sånt här tar tid. Och några projekt kanske är så svåra att det är svårt att hitta andra lösningar så man får lägga dem på is, längre än bara något år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".