Håll löften om byskolor! uppmanar föräldraråd

Föräldraråden i Morgongåva och Ramsjö skolor säger klart nej till en neddragning av skolverksamheten. I ett gemensamt remissvar kräver man istället att den nya majoriteten håller sina löften inför valet att låta byskolorna vara kvar liksom högstadiet i Morgongåva.

Föräldraråden konstaterar i sitt remissvar att det är fel att som i utredningen kring skolsituationen i Heby kommuns södra del hävda att elevantalet sjunker. Snarare blir det allt fler barn i Morgongåva. Idag är dom så många att dagisplatserna inte räcker till och det är samma barn som sedan skall upp i skolan. Och planerna på två villaområden utanför samhället med 50 villor kommer också att innebära fler barn.

Man pekar på det ständiga diskussionsämnet - skolvägen över järnvägen och riksvägen om Ramsjö skola läggs ner och alla skolverksamhet koncentreras till Morgongåva skola. Det finns bara en lösning och det är en tunnel under trafiklederna, påpekar man.

När det sedan gäller en högstadieflytt till Heby skola så ger man bilder av hur trakasserade morgongåva eleverna blir redan idag när man är där för vissa speciallektioner. Miljön i Heby skola är mycket sämre för morgongåva eleverna än den dom har hemma, påpekar man. Risken är istället att alltfler elever söker sig till Uppsala för att plugga på Vaksala skola. Utredningen av den framtida skolstrukturen visar inte heller på att det skulle innebära någon vinst att lägga ner Ramsjö skola. 

Sammanfattningsvis kan konstateras att föräldraråden och aktionsgruppen för Morgongåva uppmanar politikerna att inte röra skolorna i samhället utan istället släppa tanken på en ny struktur och låta lärarna på skolorna börja planera för en positiv framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".