S-kritik från KAK mot skattehöjning i landstinget

Tre socialdemokratiska kommunalråd i länet protesterar nu mot planerna att höja landstingsskatten med 52 öre. Det är Roger Eklund i Köping, Olle Ytterberg i Arboga och Pelle Strengbom i Kungsör.

På det här sättet gör de gemensam sak mot den borgerligt dominerade majoritet som styr landstinget.

En skattehöjning ger inte mer vård för pengarna, menar dom tre kommunalråden.

De tillägger oxå att det finns dåliga erfarenheter av att höja landstingsskatten, efter höjningen av skatten 2001 skenade kostnaderna, skriver dom tre kommunalråden i sitt gemensamma utspel.

- Det är konstigt att den nya borgerliga majoriteten som alltid har varit emot skatteökningar, inte verkar bry sig om vad följderna kan bli. Det här blir bara ytterliggare en försämring för låginkomsttagarna, precis som regeringens förslag om försämrad a-kassa och höjd trafikförsäkring, säger Roger Eklund, kommunalråd i Köping.

Olle Ytterberg, kommunalråd i Arboga, tycker förslaget är konstigt då det inte ger mer sjukvård för pengarna:

- Det handlar ju om att vi får betala mer för det vi redan har. Om Arboga minskar sin befolkning behöver vi minska den kommunala kostymen lika mycket. Men för sexpartikoalitionen i landstinget verkar den sanningen inte gälla.

Även Kungsörs kommunalråd, Pelle Strengbom tycker att förslaget är dåligt:

- Det ger inte bättre sjukvård till Kungsörsborna, däremot får många det sämre ekonomiskt. Särskilt jobbigt blir det för dom som redan har låga inkomster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".