Fagersta kan få snabbaste deltidskåren i Sverige

Fagersta kommun är på väg att få Sveriges snabbaste deltidsbrandkår. Detta sedan man kommit överens med i första hand industriföretaget Seco Tools om att utbilda ett stort antal skiftgående verkstadsarbetare till deltidsbrandmän.

Det skulle innebära att när larmet går och deltidskåren med totalt fem man skall rycka ut räknar man med att det bara tar som mest fem minuter att ha styrkan på plats.

Debatten om förändringarna inom räddningstjänsten i Fagersta har pågått en längre tid. Kommunledningen ansåg heltidsstyrkan vara onödigt stor - landets största i förhållande till kommunens storlek.

I stället förordade man en mindre heltidsstyrka kompletterad med en deltidsstyrka om fem man per arbetspass. Det var då som räddningsledningen började diskutera med de stora företagen i Fagersta om ett samarbete när det gällde deltidsstyrkan. Och resultatet blev bättre än man kunnat hoppas på.

Allt talar nu för att Seco Tools inledningsvis och senare också Atlas Copco ställer upp med personal från de fem skift man kör med och i varje skift ha fem brandmän i beredskap. Det här skulle innebära mycket kort så kallad ”anspänningstid”. Mot normalt åtta minuter till runt hälften. Fyra fem minuter från det att larmet går tills man är på väg till brandplatsen.

Dessutom medför systemet att man som deltidsbrandman bara är i beredskap när man jobbar, aldrig när man är ledig.

Totalt krävs 40 deltidsbrandmän men redan nu finns ett 30-tal intresseanmälningar. Kostnaden för att utbilda en deltidsbrandman är 35 000 kronor och sedan tillkommer utrustningen men, som kommunalrådet Stig Henriksson konstaterar:

- Det handlar ju om engångskostnader, sedan har vi landets snabbaste deltidskår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".