"Västmanland ska bli fossilfritt"

Ett fossilfritt län år 2015 - det målet sätter nu Förbundet ”Agenda 21 i Västmanland” upp.

- Vi förbrukar i dag dubbelt så mycket olja som man hittar nya fyndigheter, och det är en situation som vi inte haft tidigare. Det säger Lennarth Granath, Länsstyrelsens representant i Förbundet Agenda 21 i Västmanland.

Den här satsningen på ett fossilfritt Västmanland, eller fossil-oberoende som man hellre vill kalla det, går ut på att vi ska klara oss utan olja, gas och kol år 2015. Villaolja och bensin är två produkter som ska avvecklas.

Förbundet Agenda 21 Västmanland har cirka 80 medlemmar. Det är inga privatpersoner utan medlemmarna är till exempel kommunerna i Västmanlands län, privata företag som ABB och VLT press, samt många ideella föreningar.

Tanken är att inte bara stora företag ska bli oberoende av fossila bränlsen, utan även privatpersoner.

- Ja, och jag tror de gör det hemskt gärna. Med tanke på dels insikten och dels ekonomin, säger Kenneth Mårtensson, ordförande för Förbundet Agenda 21 i Västmanland.

Och när det gäller till exempel bilar så ska de alltså inte vara bensindrivna om nio år, enligt den här målsättningen.

- De fungerar faktiskt redan i dag på alternativer. Vi säljer miljöfordon som aldrig förr. Det är 15-20 procent av försäljningen nu som är sådana bilar, och då har vi många år kvar till 2015, säger Kenneth Mårtensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".