Rättegång om överfall i Köping avslutad

Igår avslutades rättegången kring de uppmärksammade överfallen i Köping, där sju unga män i åldrarna 16 till 20 år stått åtalade. För några av de åtalade yrkade åklagaren på tvångsvård, för andra fängelse.

Rättegången handlar om tre rånöverfall i Köping i slutet av september, när män har överfallits och rånats.

Överfallen har väckt mycket uppmärksamhet i Köping dels på grund av att de varit helt oprovocerade, dels på grund av att de män som överfallits utsatts för mycket brutal misshandel.

Ett av rånen betecknar åklagaren som grovt, eftersom hon menar att misshandeln var rå och att rånoffret varit i en mycket utsatt situation när flera gärningsmän tillsammans slagit och sparkat mot honom när han låg på marken.

Åklagaren yrkade på två och ett halvt års fängelse för en 18-åring som enligt åtalet ska ha deltagit i samtliga tre rån. För ytterligare en 18-åring yrkade åklagaren på två års fängelse och för en 20-åring yrkades ett år och tio månaders fängelse.

Eftersom de övriga åtalade är så unga, yrkade inte åklagaren på fängelse i de fallen, för en som var 17 år när brotten begicks yrkade åklagaren på ett års sluten ungdomsvård, och för tre åtalade 16-åringar tvångsvård enligt lagen om vård av unga.

Dom kommer i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".