Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Salabo får böta för falska märkeskläder

En man bosatt i Sala har förlorat en tvist i hovrätten mot ett amerikanskt företag som säljer sportkläder.

Mannen hade försökt importera piratkopierade kläder från Kina. Men kläderna upptäcktes i tullen och blev kvar där.

Nu väntar dryga böter för Salabon.

Nu får mannen betala 160 000 kronor i skadestånd, rättegångskostnader och förvaringskostnader till det amerikanska företag som äger rättigheterna till märket.

Om han försöker sälja liknande varor igen blir det ytterligare 100 000 kronor i böter.

Handeln med piratkopirerade artiklar har ökat de senaste åren. Enligt Monika Fridolf, nationell specialist på varumärkesintrång och piratkopiering hos tullverket, kommer de bara åt en bråkdel av de insmugglade artiklarna.

- Jag tror att tullverket bara skapar på toppen av ett isberg, jag tror att det är väldigt omfattande, säger Monika Fridolf på tullverket.

Bara under 2006 har tullverket i Sverige gjort 600 tillslag, och funnit ca 300 000 kopierade artiklar. Jämfört med 2005 då man gjorde 500 tillslag på hela året. Men det mesta kommer tullen inte åt utan det passerar in i landet. Och just kläder är en av de vanligast saker man finner.

- Det är ingenting som inte går att kopiera idag, självklart så dominerar konfektion, men även leksaker, batterier, livsmedel och läkemedel kopieras, Säger Monika Fridolf på tullverket.

Kläder utgör den största delen av de smugglade varorna. Men tullverket ser allvarligare på de kopierade läkemedel som kommer in i landet och man varnar för att köpa läkemedel över internet då det finns en stor risk att de är piratkopierade. Enligt tullverket är 10 procent av världens läkemedel kopierade.

Totalt tros handeln med piratkopierade varor omsätta omkring 6 procent av världshandeln. Förlorarna i det här är varumärkesägarna som har tagit fram produkten och som ofta har haft stora kostnader när det gäller att utveckla och marknadsföra produkten.

- Sen är det ju samhället som förlorar stora pengar i förlorade skatteintäkter till exempel, det är ju ofta en svarthandel med det här, sen kan du som konsument riskera din hälsa genom att köpa farliga produkter, till exempel förfalskade läkemedel, så det är många som förlorar på det här, säger Monika Fridolf på tullverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".