SSU: "Regeringens bostadspolitik är en skam"

Socialdemokratiska Ungdomsförbundet SSU riktar skarp kritik mot regeringen beslut att stoppa statsbidragen till nybyggnation av lägenheter.

Det här innebär att lägenheterna blir dyrare och det har lett till byggstopp i bland annat Östervåla och Västerås.

Gabriel Wikström ordförande för Västmanlands SSU distrikt befarar nu att högskolan kan komma att tappa studenter i framtiden. Vidare tycker han att den borgerliga regeringens bostadspolitik är en skam. Och han säger till P4 Västmanland att:

– Det är väldigt konstig politik. Därför att den borgerliga regeringen säger att man inte vill subventionera boendet och att det är marknaden som ska sköta det här. Men i gengäld säger man att ungdomar ska bo inneboende, och de hyresvärdar som tar emot ungdomar ska få skattesubvention för att göra det. Så det innebär att man egentligen tar pengar från fattiga ungdomar och ger till rika fastighetsägare. Jag tycker det är skamligt!

Bland annat har byggstarten av kvarteret Kleopatra, i centrala Västerås, skjutits upp. Där var tanken att det skulle byggas små lägenheter med förhållandevis låg hyra. Men med de slopade ränte- och investeringsbidragen så förlorar Mimer 9,3 miljoner kronor i investeringsbidrag och 610 000 kronor årligen i räntebidrag och byggstarten är nu uppskjuten på obestämd framtid. 

En annan som är kritisk till de slopade bidragen är den socialdemokratiska riksdagsledamoten Sven-Erik Österberg. Och han säger till P4 Västmanland att det är viktigt för hela länet att Västerås har en fungerande bostadsmarknad för staden är lite av en motor för hela Västmanland. Även de som bor i bostadsrätter som är byggda efter 1992, kan räkna med höjda hyror när bidragen tas bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".