Bilslaktarliga avslöjad i länet

Hittills har 14 stölder av Volvo-bilar klarats upp, och härvan väntas svälla ytterligare. Härvan kunde nystas upp efter att man hade fattat misstankar kring ett söndersågat bilvrak som man hittade.

Chassinummer och alla andra märkningar var omsorgsfullt bortklippta eller bortslipade. Men man hittade till slut ett visitkort i bilen, som gjorde att man så småningom fick fram registreringsnumret.

- Då visade det sig att den var godkänd på bilprovningen i Köping dagen innan. Då har man tagit identiten från den här skrotbilen och fört över till en stulen bil. Det säger Anders Carlsson, närpolis i Västerås och en av dem som varit med i utredningen.

Tre dagar senare hittades bilen på Erikslunds i Västerås. Föraren och passageraren i bilen var i början tämligen säkra på att polisen inte skulle kunna bevisa att de åkte i en stulen bil när de greps misstänkta för bilstöld.

Uppgifter i förhören med männen ledde polisen så småningom till ett garage där de under en tid slaktat stulna bilar. En tredje person som tidigare har jobbat på bilskrot, drogs sen in i härvan.

Hittills har männen erkänt stölder av 14 bilar och härvan väntas svälla ytterligare. En speciell utredningsgrupp förstärkt med två utredningsinspektörer från Larmtjänst, lägger just nu pussel och försöker klara ut vilka delar som hör till vilka stulna bilar. En utredning som väntas bli mycket omfattande.

- Jag har ingen aning om hur stor den kan bli. Vi låter krim-personalen sköta den biten, säger Anders Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".