Flyktingmottagning i Arboga har det tufft

Det är hårt tryck på flykningmottagningen i Arboga, som har svårt att hinna med sitt jobb.

Hittills i år har kommunen tagit emot drygt 70 flyktingar, mot 17 förra året.

- Vi jobbar ganska hårt nu och vi har många vi måste hjälpa. Vi har anställt en ny medarbetare och vi har fått nya lokaler för att kunna stå emot det här trycket, säger Sohrab Ranji, flyktingsamordnare på Arboga kommun.

Förra året hade Arboga ett avtal med Integrationsverket om att ta emot 30 flyktingar, men då slutade det på 17 stycken. I år utökades antalet i avtalet till 66 flyktingar, eftersom Integrationsverket hade behov av fler platser än vanligt i kommunerna, bland annat beroende på den tillfälliga asyllagen som riksdagen beslutade om för omkring ett år sedan. Sohrab Ranji tycker att det är bra att Arboga kommun ställer upp och tar emot flyktingar. Men han tycker att flyktingmottagningen skulle behöva mer resurser, i år har man tagit emot över 70 personer, mer än avtalet alltså, vilket beror på att flyktingar som bor hos släkt och vänner i Arboga fått uppehållstillstånd, och då är kommunen skyldig att ta emot dem.

Flyktingmottagningen har utökat antalet anställda, idag är man fyra stycken, men man skulle tycker Sohrab Ranji behöva vara en till för att hinna med.

- Familjer som kommer hit, många av dem är i behov av samtal. Många har traumatiska upplevelser och behöver stödsamtal och det är det jag känner att vi inte hinner riktigt på det sätt vi egentligen vill, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".