Brist på läkare inom psykiatrin

Det råder brist på läkare inom psykiatrin i Västmanland och både barn- och vuxenpsykiatrin är drabbade.

För att nå upp till riksmåttet skulle 13 stycken behöva anställas. Men det är anställningar som är svåra att göra, då det råder brist på utbildad personal, enligt Christina Jogér som är chef för psykiatrin i Västmanlands läns landsting.

– bristen beror på att psykiatrikeryrket tyvärr inte är attraktivt och att det är en allt för liten andel av läkarkåren som har valt att specialisera sig inom psykiatri, säger Christina Jogér. 

Ove Danielsson sitter i styrelsen för VIP, Västmanlands intresseförening för psykotiskt sjuka. Från föreningen har man sett vilken arbetssituation det här skapar för de läkare som nu finns inom psykiatrin med stress och för lite tid till varje patient. Men man ser det inte som ett nytt problem.  

– Vi får kontinuerligt information om hur läget ser ut på den fronten men det är inget nytt problem. Och skälet till att det är så, det är väl det dåliga ryktet som psykiatrin har, inte bara här i Västerås utan landet i helhet, säger Ove Danielsson från VIP.

Men Christina Jogér har tankar om vad som måste göras för att råda bot på bristen. En brist som kommer att bli extra stor inom några år, då en stor del av läkarkåren inom psykiatrin i Västmanland kommer att gå i pension. I dag är en tredje del av kåren över 60 år.  

– Antalet platser i läkarutbildningen borde öka, det är ju en av de mest attraktiva utbildningarna och då skulle ju det kunna vara intressant att hela yrkeskåren skulle kunna växa något, säger Christina Jogér som är chef för psykiatrin i Västmanlands läns landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".