Riddarhyttans vattenverk kritiseras

Tillståndet för vattenverket i Riddarhyttan i Skinnskattebergs kommun får svidande kritik av kommunens revisorer. Det är efter klagomål på vattenkvalitén som man gjort en inspektion av vattenverket och listan över brister blev lång, kritiken är i flera fall allvarlig.

Efter inspektionen konstateras att här måste inte minst fastighetsunderhållet åtgärdas. Fastighetsunderhållet saknas helt och därmed riskerar kommunen att få kraftfull anmärkning av Livsmedelsverket eftersom dom kräver mycket hög standard på vattenverkslokaler som sorterar under livsmedelslagen. 

Det saknas dessutom en fastställd skötselinstruktion för vattenverket och området är inte inhägnat. Filtermassan kring två av pumpbrunnarna har aldrig renspolats trots att verket varit igång i många år och anställda på vattenverket tror enligt rapporten att det är orsaken till att vattnet missfärgas med jämna mellanrum.

Dessutom var Ph-värdet för lågt medan vattnet innehöll för mycket järn och mangan vilket revisorerna ansåg måste åtgärdas fortast möjligt. En kraftig standardhöjning måste ske omgående, understryks i rapporten som nu skall  granskas av Skinnskattebergs kommunstyrelse och miljö och byggnadsnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".