Bygget av kritiserad gasledning försenas

Den gasledning som planeras genom bland annat Västmanland kan bli klar tidigast år 2012.

Minst två år senare än bolaget Eon hoppats på.

Men det finns många som inte vill ha någon gasledning alls.

Ledningen kan komma att dras genom Fagersta, Norberg, Sala, Hallstahammar, Surahammar, Västerås och Köping.

Men som vi berättat tidigare är gasledningen inte omtyckt i länets alla kommuner, och flera organisationer i Västmanland är negativa.

Förbundet Agenda 21 i Västmanland är en av kritikerna.

Förbundet påpekar att naturgas är ett fossilt bränsle, och såna vill ordföranden Kenneth Mårtensson ha bort helt.

- Det är en fossilgasledning. Vi menar dessutom att den tränger bort det som är hållbart och förnyelsebart. Den kommer att ersätta träbränsle, säger Kenneth Mårtensson, ordförande i förbundet Agenda 21 i Västmanland.

Från kraftbolaget EON:s sida menar man tvärtom att en naturgasledning är bra för miljön.

- Det minskar koldioxidutsläppen men det är också mycket renare ur andra föroreningssynpunkter och det ger därför en lokal miljöförbättring. Det säger Lennart Fredenberg, projektledare naturgas mellansverige.

Orsaken till förseningen är att Eon man nu utreder nya sträckningar för gasledningen. Man hade först tänkt förlänga ledningen från dom danska nordsjöfälten - men den gasledningen ska också forsla energi till södra delen av mälaren, inga orter norr om Mälaren i alla fall.

Å för att det ska räcka till Västmanland också så är den gasledningen för liten.

Så nu utreder man tre möjligheter att få gas från annat håll:

1. Antingen ansluter man till den rysk-tyska gasledningen i östersjön, ett alternativ det har varit stor debatt om nyligen.

2. Eller så fryser man ner gasen från nordsjöfälten och transporterar den i flytande form per båt till svenska hamnar på ostkusten

3. Eller så drar man en ny ledning från norska gasfält i nordsjön till västkusten, och sen vidare till bland annat Västmanland och Gävle.

Eon:s utredning om de tre alternativen drar ut på tiden. Sen är det alla tillstånd som ska sökas, och så ska det hållas samråd med bland annat markägare i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".