Ullhandskrabba från Mälaren

Krabbor från Kina allt vanligare i Mälaren

Det har skett en ökning av krabbor i Mälaren de senaste åren. Bestånden ökar och minskar visserligen från år till år, men enligt fiskare i länet har beståndet gått upp.

Krabborna kommer till Mälaren med lastfartyg som kommer från kontinenten. Små krabbor och yngel sugs upp i fartygens barlastvatten och pumpas sedan ut i Mälaren där de växer sig stora.

Det handlar om Ullhandkrabban som ursprungligen kommer från Kina men som har funnits i svenska vatten sedan 70 talet. Men de senaste åren populationen ökat och Sven-Erik Åkerman känner till yrkesfiskare som har fått upp hundratals krabbor i Mälaren, då främst i de västra delarna av sjön. Speciellt utanför Västerås och i Galten.

I Vänern har man också sett en ökning av krabborna. Där menar oroliga biologer att krabborna kan föra med sig sjukdomar och förstöra för fisket.

Men Sven-Erik Åkerman ser ingen anledning till oro för Mälaren. Eftersom krabborna har funnits här så länge. Krabborna kan för övrigt inte föröka sig i sötvatten, utan måste gå till saltvatten för att göra det.

Tilläggas böra även att krabborna anses vara en delikatess i Kina, och varje år säljer fiskare från Västmanland krabbor till kinakrogar i Stockholm.

Sven-Erik Åkerman från länstyrelsen tror inte att många känner till vad som kryper på Mälarens botten.

- De som bor längs Mälaren känner ju till det, yrkesfiskare och dom som fiskar känner till det, men dom flesta som bor en liten bit ifrån, i tätorterna, blir nog ganska förvånade när man säger att det finns krabbor i Mälaren, säger Sven-Erik Åkerman som är fiskerikonsulent på länstyrelsen i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".