Utredning om dödsolyckan i Broddbo dröjer

Idag är det exakt tre och ett halvt år sedan två män miste livet vid en explosion i ett bergrum i Broddbo utanför Sala. Men trots att det gått så lång tid är det rättsliga efterspelet inte över.

De anhöriga och arbetskamraterna som överlevde olyckan väntar fortfarande på besked om någon ansvarig ska åtalas eller inte.

Per-Erik Pettersson var räddningsledare vid Broddbo. Han berättar hur det såg ut på platsen när han kom dit.

- Det jag såg först var ju reningsanläggningen som var vält på ända. Jag såg också att skogen var vält, berättar han för P4 Västmanland.

Förödelsen på platsen var total och Per-Erik Pettersson förstod först inte vad som hänt. De överlevande fick chockade berätta innan de fördes bort i ambulans.

Ett åskväder med hällregn drog in över Broddbo och blixten slog ner 400 meter från bergrummen.

Blixten gick genom berget till en radiomast som borde ha varit nedplockad. Från masten gick en jordledning ner genom marken till bergrummen, där det fanns gas.

Explosionen blev fruktansvärd. De två anställda vid Skanska som sökt skydd utanför bergrummens reservingång dog omedelbart när dörren flög iväg 120 meter av tryckvågen.

Enligt Per Erik Pettersson hade olyckan aldrig behövt hända.

- Att ventilera anläggningen och få bort gasen var ju A och O, och det hade man ju missat här på slutet.

- Det skulle förvåna mig om det inte blir ett åtal, utredningen visar ju att arbetsgivarna Skanska och SGU, Sveriges geologiska undersökningar, inte hanterade det här på ett bra sätt, fortsätter han.

Pettersson är också mycket kritisk till att det tagit så lång tid för åklagaren att bestämma om det ska bli ett åtal eller inte, hela tre och ett halvt år.

- Jag tycker att det är tråkigt, och att det är förfärligt för de anhöriga. Det måste få ett slut någon gång, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".