Kommunen lindrar effekterna av regeringens nedskärning

Västerås kommun går nu in och skjuter till pengar för att lindra effekterna av den nya regeringens beslut att minska på statsbidraget till vuxenutbildning.

Statsbidraget till vuxenutbildning minskar från 30 miljoner till 18 miljoner nästa år.  I och med extra anslaget från kommunen blir inte situationen lika dyster som det först verkade, säger Bengt Larsson, verksamhetsledare vid vuxenutbildningscentrum.

– Västeråsalliansen går ju in och stöttar upp med 6,5 miljoner för att minska effekterna av den här statsbidragsnedskärningen så det är ju bra. Och det gör ju att våra möjligheter blir ju bättre att genomföra de här utbildningarna, säger Bengt Larsson, verksamhetsledare vid vuxenutbildningscentrum i Västerås.

I slutet av oktober i samband med att den nya borgerliga regeringen presenterade sin budget för nästa år blev det klart att Västerås stads statliga stöd till vuxenutbildning minskar från 30 miljoner till 18 miljoner nästa år.

Nu lovar alltså kommunen 6,5 miljoner i extra pengar. Dessutom ska Vuxenutbildningscentrum spara på administration och studievägledning och det innebar att det blir en halv miljon till för att ordna utbildningar. 

Men trots allt det här blir det mindre vuxenutbildning i Västerås nästa år jämfört med i år.  Vuxenutbildningscentrum har nämligen fem miljoner mindre att köpa utbildningar för och enligt Bengt Larsson blir drygt femhundra västeråsare utan utbildningsplats. Nu ska man också göra hårdare prioriteringar bland utbildningar man köper in.

– Vårt förslag till politikerna är att vi tittar över vilka utbildningar som leder bäst till jobb och att vi värnar om dem och att vi får spara på de utbildningar som kanske inte leder till direkt till jobb idag. Det är väl möjligt att vi sätter tak på barn- och fritidsutbildningen där vi utbildar väldigt många idag och att vi sätter tak på en del av yrkesutbildningarna som är väldigt dyra också, säger Bengt Larsson. 

Regeringen angav som skäl till det minskade statbidraget att man vill förhindra att elever söker till Komvux för att höja betyg istället för att komplettera en bristande utbildning. Men så har det inte varit i Västerås på länge och man drabbas orättvist, menar Bengt Larsson.

– I Västerås tillåter vi inte betygsuppläsning om man redan har ett betyg så att vi tycker att vi var ganska duktiga och att det är lite tråkigt att vi får så pass stora neddragningar trots att vi gör, i våra ögon, väldigt mycket rätt, säger Bengt Larsson, verksamhetsledare vid vuxenutbildningscentrum i Västerås, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".