Nedskärningar i vården, trots höjd skatt?

Trots höjningen av landstingsskatten kan det bli frågan om nedskärningar inom sjukvården i Västmanland.

Det antydde flera ledamöter från den styrande koalitionen på landstingets fullmäktigemöte under onsdagen.

Men alla vill inte kalla det för nedskärningar:

- Det är inte fråga om nedskärningar riktigt, utan att anpassa verksamheten till de pengar vi har, säger folkpartiets landstingsråd Torsten Källberg.

- Det är inte verksamheten som behöver minska, utan kostnaderna för verksamheterna. Det är en viss skillnad, säger Torsten Källberg till P4 Västmanland.

- Gör man saker och ting smartare och billigare kan vi ha kvar samma verksamhet, men det måste bli fem procent billigare totalt sett.

Men han kan inte ge något färdigt svar på hur besparingarna ska ske:

- Det är det som är det stora uppdraget till våra divisionschefer och andra nu; att komma med förslag om det, som ger en bibehållen medicinsk säkerhet och som gör att vi kan hantera vårdköer och vårdgaranti på ett något sånär effektivt sätt, säger Torsten Källberg.

Även om inte det är lösningen i sig tror han att personalen kan jobba effektivare.

- Det kan man nog alltid göra överallt, men det är inte riktigt den lösningen. Det räcker ju inte med att verksamheten blir effektivare, den måste faktiskt bli billigare också. Den stora kostnaden är personal, så vi får lov att minska personal helt enkelt.

Torsten Källberg säger att man kan minska personal på olika sätt:

- Har man två år på sig då kan man göra det genom naturlig avgång. Är det så bråttom som socialdemokraterna och vänstern säger, då är man nog faktiskt tvungen att avskeda.

Minskad personal - det låter som en nedskärning?

- Ja, det är klart det är det, säger Torsten Källberg till P4 Västmanland.