Köpingsrånare har fått sina domar

Under torsdagen föll domarna mot de sju unga män i åldrarna 16-20 år som stått åtalade för de uppmärksammade rånöverfallen i Köping. I de flesta fall gick domstolen på åklagarens linje, men en av de åtalade friades helt.

Rättegången handlade om tre rånöverfall i Köping i slutet av september, överfallen väckte mycket uppmärksamhet i Köping dels på grund av att de varit helt oprovocerade, dels på grund av att de män som överfölls utsattes för brutal misshandel.

Sju unga män har stått åtalade för de tre rånen, där ett betecknas som grovt. Domen följer för de flesta av de åtalade vad åklagaren hade yrkat.

En 18-åring fick det hårdaste straffet, två och ett halvt års fängelse för bland annat grovt rån, ytterligare en 18-åring fick två års fängelse.

En 18-åring som var 17 år när brotten begicks dömdes till 1 års sluten ungdomsvård och två 16-åringar dömdes till fängelse en månad och skyddstillsyn respektive vård inom socialtjänsten.

Däremot frikändes en 20-åring helt, och ytterligare en 16-åring som var åtalad bland annat för grovt rån dömdes bara till dagsböter för narkotikabrott.