Många "nybörjare" bland landstingets politiker

Det finns ovanligt många nybörjare bland dem som bestämmer i Landstinget Västmanland.

Nästan hälften av ledamöterna i landstingsfullmäktige gjorde sitt allra första möte som folkvalda landstingspolitiker i onsdags.

Alla de nya fullmäktigeledamöterna får utbildning om landstinget.

En av dem är socialdemokraten Sholle Dejlami:

- Ja, det är mycket information och mycket att lära sig. Sedan blir det lättare att gå vidare. Det var bra att vi fick utbildning så fort, säger Sholle Dejlami till P4 Västmanland.

Hon är en av 35 nya ledamöter i landstingsfullmäktige. Det är ovanligt många nya namn i år; nära hälften av de totalt 77 platserna.

De nya politikerna får utbildning i bland annat lagar, offentlighet och sekretess och mötesteknik.

Men Sholle Dejlami är inte helt ny i politiken. Hon har suttit i kommunfullmäktige i Västerås i flera år.

- Ja, men det är helt andra ämnen man diskuterar, och det behövs lite tid innan man kommer in i områdena. Sedan är det ju lite större eftersom det är ett län och inte bara en kommun, säger Sholle Dejlami.

En annan nykomling i Landstinget Västmanlands fullmäktige är moderaten Mikael Andersson-Elfgren, som var nöjd med sitt första möte.

- Det har varit väldigt intressant. Lite tråkigt att vi var tvungna att höja skatten, men det är sånt som måste göras, säger han.

Han tycker också att det är mycket nytt att lära sig, men menar samtidigt är det väldigt kul.

- Jag är rätt så ung också om man jämför med alla andra, men det känns verkligen som man blir upplyft. Det är jättekul att vara här, säger Mikael Andersson-Elfgren till P4 Västmanland.