Skrotbranschen blomstrar

Det går bra för skrotbranschen nu, något som märks hos Kolbäcks återvinning. De planerar nu att utvidga sin verksamhet.

Kolbäcks återvinning har sökt tillstånd hos länsstyrelsen om att få ta ett stort fält i anspråk för att förvara material på; dels metaller, men man tänker även börja ta emot bland annat betong.

- Vi har skaffat oss 22 000 kvadrat till. Det är mycket större än en fotbollsplan i alla fall. Det säger Fredrik Eriksson på Kolbäcks återvinning. Och det kan även leda till fler jobb.

– Om en fem till tioårs period kommer det att handla om fyra-fem stycken till som kommer att bli anställda, säger Fredrik Eriksson.

Den viktigaste orsaken är att metallpriserna har skjutit i höjden. Nickel exempelvis ligger extremt högt och betingar ett pris som är mer än dubbelt så högt som under 2005.

På handelsbanken sitter analytiker som även de har konstaterat att metallpriserna har slagit rekord i år. Delvis beror det på att många länder bland annat Kina och flera länder i västvärlden nu behöver väldigt mycket metall. Samtidigt finns det inte så mycket att köpa.

– Gruvindustrin har inte hängt med i sina investeringar, säger Jacek Lupinski på Handelsbanken.

Hela metallindustrin var i en rejäl svacka för några år sedan, berättar han också, och det är en orsak till att branschen nu ligger efter i investeringar.

Men på Kolbäcks återvinning tjänar man på alla dessa faktorer, säger Fredrik Eriksson.

– Det kommer in mycket mer kvantitet än innan, säger han.