Lägenhetsbygge i Köping riskerar att stoppas

Nu kan också Köping komma att drabbas av den nya regeringens beslut att slopa investerings- och räntebidragen från och med årsskiftet.

Köpings Bostadsbolag har redan kommit igång med byggandet av ett hus med 21 lägenheter, och det är första gången på 16 år som bolaget bygger nytt överhuvudtaget.

Men kanske stannar det där, för bolagets planer på ett andra hus med 15 lägenheter kanske man inte får statsbidrag till.

- Om man inte får stöd, då kan jag nog garantera att då blir det inget bygge av, vi har inte en chans att kunna klara finansieringen och få hyror som kan anses acceptabla i Köping, säger Anders Nordqvist, VD för Köpings Bostadsbolag.

Han tycker att det skulle vara sorgligt om inte bygget blev av.

Centralt i Köping, nära ån, har Köpings Bostadsbolag påbörjat bygget av ett hus med 21 lägenheter; det har man fått bidrag till och det ska byggas klart enligt planerna.

Men tanken var alltså att man skulle bygga ett hus till med 15 lägenheter, intill det första huset, men nu är alltså frågan om det kan bli av.

Vid årsskiftet är det stopp för investerings- och räntebidrag, men trots att Köpings Bostadsbolag ansökt i tid kanske det ändå inte blir några pengar.

Redan nu har nämligen Länsstyrelsen i Västmanland, som delar ut statsbidragen, slut på bidragspengarna.

Enda chansen för Köpings Bostadsbolag att få bidrag är om något annat län får pengar över som Västmanland kan använda.

Om det blir så får man veta en bit in på nästa år.

Ett problem uppstår nu för Köpings Bostadsbolag: redan vid årsskiftet måste bygget av hus nummer två vara igång om man ska kunna söka bidrag, men man får inte reda på om man verkligen får bidrag förrän en bit in på nästa år.

Det löser bolaget genom att bygga ett litet sophus. Då räknas det som att bygget är påbörjat.

Enligt Anders Nordqvist är det helt enligt reglerna; då räknas det som att projektet är igång och man är berättigad till bidrag.

Hur det än blir med just det här huset så kommer Köpings Bostadsbolag inteatt bygga mer under överskådlig tid.

- Faller de här stöden bort då blir det inget bygge av, säger Anders Nordqvist till P4 Västmanland.