Byggpengar till Västmanland är slut

Byggandet av sammanlagt 130 lägenheter i länet är hotat sedan de statliga pengar till investeringsbidrag som tilldelats Västmanland tagit slut.

Vid årsskiftet stoppar ju den nya regeringen investerings- och räntebidragen till nybyggnationer, men även byggprojekt som ansökt om bidrag innan årsskiftet, drabbas alltså.

Det är fem byggprojekt i länet det gäller, med sammanlagt alltså 130 planerade lägenheter, vi har tidigare berättat bland annat om Köping, där 15 planerade lägenheter inte byggs om bidragen uteblir.

Vid årsskiftet är det alltså stopp för investerings- och räntebidrag, men det här är byggprojekt som ansökt om pengar innan dess, men ändå kan bli utan bidrag.

Förutom Köping gäller det även 54 lägenheter på Malmaberg i Västerås, 31 lägenheter i Heby, 20 i Surahammar, och 10 i Kolbäck.

Problemet är att länsstyrelsen i Västmanland, som delar ut de statliga bidragen, har slut på bidragspengarna, och enda chansen för de Västmanländska byggprojekten att få investeringsbidrag är om det skulle bli pengar över från något annat län, pengar som kan föras över till Västmanland.

Men det ser just nu mörkt ut, Stockholms län har visserligen över 300 miljoner kvar att dela ut i investeringsbidrag, men länsstyrelsen där har aviserat att man kommer att göra av med alla pengar.

Och i övriga landet finns ansökningar om sammanlagt 160 miljoner, men på länsstyrelserna är det tomt på bidragspengar i de flesta fall.